Acné

Acne is de meest voorkomende goedaardige huidaandoening. Het komt voor in verschillende vormen en op verschillende leeftijden. Huidtherapie Rijnmond is de huidspecialist van de regio Rotterdam. Wij geven u passend advies en bieden een specialistische behandeling om het huidbeeld te verbeteren en littekens te voorkomen of te verminderen.

Oorzaak

Vaak begint Acne in de pubertijd door verandering van de hormoonhuishouding. De oorzaak kan echter ook uitwendig zijn. Door bepaalde stoffen in cosmetica, enkele geneesmiddelen of door druk en wrijving, zoals het dragen van een helm.

Gevolg

Normaliter wordt de talg via de talgklierfollikel afgevoerd naar het huidoppervlak. Bij Acne is deze afvoer belemmerd. Hierdoor ontstaat er een opeenhoping van talg. In het ene geval blijft dit beperkt tot een paar mee-eters (comedonen) en puistjes (pustels). In het andere geval kan de acne een uitgebreidere vorm aannemen, en zelfs tot psychische problemen leiden.

Cosmetica acné

Sommige cosmetica en huidverzorgingsmiddelen of shampoos kunnen bij langdurig gebruik bij daarvoor gevoelige personen acné veroorzaken (of bestaande acné doen verergeren). Er ontstaan comedonen en pustels op  plaatsen waar het product is gebruikt. Verantwoordelijke bestanddelen kunnen zijn paraffine- olie, lanoline en sommige plantaardige oliën of vetzuren.

Medicijnen acné

Hierbij is acné een bijwerking als bepaalde geneesmiddelen langdurig worden gebruikt. Voorbeelden zijn kalmerende middelen, die broom bevatten, bepaalde epilepsie medicijnen (fenytoïne) , prednison, sommige vitaminepreparaten (vitamine b6 en b12) en corticosteroïden. Na stoppen met het veroorzakende middel verdwijnen de laesies binnen enkele weken of maanden.

Beroepsacné

Deze vorm ontstaan door langdurig contact met bepaalde chemische stoffen. Het wordt gezien bij garagemonteurs, werktuigbouwkundigen, stratenmakers en dakbedekkers, die beroepshalve vaak langdurig en intensief in aanraking komen met teer (smeer) olie of petroleum.

Acné Vulgaris

De meest voorkomende vorm van acné. Dit type acné komt vooral voor in de puberteit onder invloed van hormonale veranderingen in het lichaam. De verschijnselen die hierbij kunnen voorkomen zijn open en gesloten comedonen, papels, pustels en nodi.

Acné Conglobata

Bij acné conglobata vinden we naast de hierbovengenoemde verschijnselen ook grote onderhuidse knobbels, dubbele comedonen, reuzecomedonen, cysten, abcessen en fistels. Deze huidafwijkingen bevinden zich meestal op het hoofd, schouders, nek en rug. Deze vorm van acné komt vooral voor bij mannen na het 20e jaar en blijft vaak nog lang na het 20e jaar bestaan. De huidafwijkingen genezen vaak met achterlating van ernstige (soms zelfs keloïdale) littekens, die zelfs bij een goed volgehouden behandeling niet altijd voorkomen kunnen worden.

Premenstruele acné

Vorm van acné die vooral speelt rond de menstruatie, is het gevolg van de hormonale veranderingen die het lichaam tijdens de maandelijks cyclus ondergaat.

Behandeling

De behandeling van een huidtherapeut is er op gericht om het huidbeeld te verbeteren en littekens te voorkomen of te verminderen. Meestal vindt de behandeling plaats in combinatie met de behandeling van een huisarts of dermatoloog.

Er zijn verschillende methodes die gebruikt kunnen worden om acne te reduceren. De keuze van de behandeling hangt af van verschillende factoren. Wat is er al aan gedaan en wat wordt er op het moment van de behandeling door een huisarts of dermatoloog gegeven.

Huidtherapie Rijnmond is de huidspecialist van de regio Rotterdam. De behandelingen die hiervoor bij Huidtherapie Rijnmond worden aangeraden zijn:

Maar we zullen u altijd eerste een passend advies geven of deze behandelingen voor uw situatie zinvol zijn.

Huidtherapie Rijnmond | Pythagorasweg 11 | 3076 AJ  ROTTERDAM | T: 010-75 14 775 | info@huidtherapie-rijnmond.nl | Privacyverklaring